Sprekers

Pasfoto Sander Aarts
Sander Aarts
Oprichter Unbreakable Academy

Sander (1979) heeft 16 jaar bij de Special Forces van het Korps Mariniers gediend en heeft verschillende leidinggevende functies bekleed. Hij wordt beschouwd als een van de best getrainde militairen van Nederland.
In 2017 heeft hij, na zijn eervol ontslag, Unbreakable Academy opgericht en organiseert hij trainingen op het gebied van persoonlijk leiderschap, weerbaarheid en teamontwikkeling.

Voor zijn diensten binnen de Special Forces en daarbuiten is Sander in 2018 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met zwaarden. Sander is auteur van de bestsellers Niet te breken en Missie Mindset en is bekend van het tv-programma Special Forces VIPS.

Pasfoto Berber Bergsma
Berber Bergsma
Athlete recovery specialist
TeamNL

Berber Bergsma is praktijkdeskundige in sportwetenschap, herstel en prestatieoptimalisatie, met een achtergrond in fysiotherapie en een master in Sport Science. Haar fascinatie voor slaap ontstond tijdens haar werk bij Defensie, waar ze zag hoe slaaptekort een grote rol speelt bij blessures en prestatievermindering. Na haar master richtte ze zich op het monitoren van topsporters, eerst binnen het Nederlandse shorttrackteam (KNSB) en momenteel als Embedded Scientist bij het Watersportverbond. Vanuit NOC*NSF ondersteunt ze daarnaast andere sportbonden bij het inbedden en optimaliseren van atletenmonitoring en droeg ze vanuit de praktijk bij aan de ontwikkeling van de E-learning Slaap.
 

In haar werk combineert Berber wetenschappelijke inzichten met praktijkervaring om trainingsbelasting en herstelstrategieën te verbeteren. Slaap speelt hierin een cruciale rol, zowel voor fysiek als mentaal herstel. Tijdens dit congres deelt ze haar kennis over het optimaliseren van slaap binnen de topsport. Met praktijkvoorbeelden laat ze zien hoe een gestructureerde, op wetenschap gebaseerde aanpak in de uitdagende topsportcontext bijdraagt aan blessurepreventie, betere trainingsadaptatie en topprestaties.
 

Pasfoto Jeroen Bijl
Jeroen Bijl
Technisch Directeur
NHV

Als bestuurder in de Nederlandse topsport heeft hij een indrukwekkende carrière opgebouwd. Zijn sportieve achtergrond ligt in het volleybal, waar hij zowel als speler in het Nederlands team heeft gespeeld als op het hoogste niveau heeft gecoacht. Zijn bestuurlijke loopbaan begon bij PEC Zwolle, waar hij algemeen directeur was. Vervolgens werkte hij dertien jaar bij NOC*NSF als manager topsport en chef de mission van de Olympische ploeg in Pyeongchang en bij de Europese Spelen in Baku. Daarna was hij vier jaar Technisch Directeur bij de Nederlandse Hockeybond. Bestuurlijk was hij vier jaar commissaris bij Jumbo Visma en is hij nog steeds betrokken bij het bestuur van PEC Zwolle. Momenteel werkt hij als adviseur/coach en vervult hij interim functies in de (top)sport. Op dit moment is hij interim Technisch Directeur bij het Nederlands Handbal Verbond.

Pasfoto David Bishop
David Bishop
Sportwetenschapper

Professor David Bishop heeft 25 jaar ervaring als sportwetenschapper, met werk voor elite-atleten in verschillende disciplines, waaronder hockey en waterpolo. Hij was de eerste onderzoeksleider sportwetenschappen aan het Institute of Health and Sport van Victoria University, waar hij onderzoek leidde naar het verbeteren van sportprestaties. Zijn werk richt zich vooral op het optimaliseren van training. Professor Bishop heeft meer dan 300 wetenschappelijke artikelen en negen boekhoofdstukken op zijn naam staan. Daarnaast was hij voorzitter van Exercise and Sport Science Australia (ESSA) en assistant editor van Medicine and Science in Sports and Exercise (MSSE).

Pasfoto Rogier Blink
Rogier Blink
Sidekick dag 3
Voormalig toproeier

Rogier Blink heeft twaalf jaar deel uitgemaakt van TeamNL als roeier en heeft op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 een vierde en vijfde plaats behaald. Na zijn actieve sportcarrière begon hij als coach bij A.G.S.R. Gyas in Groningen en kreeg al snel de kans om talentvolle junioren en beloften te begeleiden op internationale kampioenschappen.

Sinds 2021 was hij verantwoordelijk voor het beloftenprogramma van de KNRB en in 2024 maakte hij de overstap naar TeamNL roeien. "Het mooiste aan coachen is dat je sporters helpt doelen te bereiken waarvan ze zelf nog niet durfden te dromen. Maar uiteindelijk draait het niet alleen om het resultaat—de weg ernaartoe begeleiden en vormgeven is wat coachen écht bijzonder maakt," aldus Rogier.

Pasfoto Noelia Bonfanti
Noelia Bonfanti
Sport & Clinical Nutritionist

Noelia Bonfanti heeft een bachelor in voeding (Universiteit van Buenos Aires), een PhD in Lichamelijke Opvoeding en Sportwetenschappen (Polytechnische Universiteit van Madrid) en een master in Voeding en Metabolisme (Universiteit van Córdoba). Ze is de voedingsdeskundige van TeamNL roeien en werkt bij het Red Bull Athletic Performance Center in Oostenrijk. Daarnaast is ze wereldwijd voedingsconsulent voor topsporters. Ze geeft les aan de Real Madrid University School en de Europese Universiteit van Madrid in verschillende masteropleidingen en begeleidt promovendi en masterstudenten.

Pasfoto Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester
Meervoudig Olympisch kampioen zeilen

Marit Bouwmeester is een legendarische Nederlandse zeilster, bekend als de meest succesvolle olympische zeilster aller tijden. Ze heeft vier olympische medailles behaald, waaronder twee gouden. Marit begon haar carrière in de olympische Laser Radial klasse en heeft sindsdien talloze titels gewonnen, waaronder vier wereldkampioenschappen (2011, 2014, 2017, 2020). Haar unieke mindset en gedetailleerde planning hebben haar geholpen om op het hoogste niveau te presteren. Haar vermogen om zich aan te passen en te focussen werd extra duidelijk toen ze tijdens de laatste Olympische Spelen goud won terwijl ze ook de rol van moeder vervulde. Dit toont haar veerkracht en vastberadenheid.

Pasfoto Anje-Marijcke van Boxtel
Anje-Marijcke van Boxtel
Organisatiepsycholoog, Executive (team) coach in business and sports

Organisaties begeleiden het beste uit hun mensen te halen, mensen begeleiden om het beste uit zichzelf te halen, dat is kortweg wat Anje-Marijcke van Boxtel doet. “Mijn drive ligt in het vertalen van de nieuwste wetenschappelijke inzichten naar de werkpraktijk van mensen, teams en organisaties''.

Anje-Marijcke werkt in alle hoeken van de wereld als thought leader, executive (team)coach en keynote speaker. Ze zet zich dagelijks in om leiders en teams te helpen hun positieve impact te vergroten. Haar speelveld vindt ze vooral in het bedrijfsleven, maar ze maakt ook graag uitstapjes naar de topsport.

Pasfoto Pedro de Bruyckere
Pedro de Bruyckere
Educational Scientist
Arteveldehogeschool & Universiteit Utrecht

Pedro De Bruyckere is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent en verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren en is een zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur. 

Als spreker streeft hij er steeds naar om moeilijke theorieën zo helder mogelijk te verklaren en te vertalen naar de praktijk aan de hand van ontelbare voorbeelden. Hierover sprak hij de voorbije jaren bij onder andere KBC, Rabobank, en verschillende universiteiten, hogescholen en secundaire (middelbare) scholen in Vlaanderen en Nederland. Hij sprak ook bij de Gouden Apenstaart uitreiking 2011, Europese conferenties in oa Firenze in 2014 en won in 2011 de prijs voor de beste lezing over onderwijs op “Noordhoff: Kunst van het inspireren”. In 2013 werd Pedro De Bruyckere door Vrij Nederland omgeschreven als een van de beste Onderwijsvernieuwers in Nederland.

Pasfoto André Cats
André Cats
Directeur Topsport TeamNL
NOC*NSF

André Cats is sinds 1 april 2022 directeur topsport van NOCNSF. Met een lange staat van dienst in de Nederlandse topsport, onder andere als technisch directeur van de KNZB en prestatiemanager bij NOC*NSF, brengt hij brede ervaring mee in talentontwikkeling en topsportbeleid. Als chef de mission van vier Paralympische Spelen speelde hij een sleutelrol in de successen van TeamNL. In zijn rol als directeur topsport zet hij zich in om Nederland verder te versterken als topsportland en de maatschappelijke waarde van topsport te vergroten. 

Pasfoto John K. Coyle
John K. Coyle
Design Thinking Expert, Emmy Award Winner, Olympic Medalist

John K. Coyle is een olympisch medaillewinnaar met een diploma in Product Design & Engineering van Stanford en een MBA van Kellogg. Hij is een ervaren executive (voormalig hoofd klantenservice en innovatie bij een Fortune 500 telecombedrijf), een Emmy-winnende NBC Sports-producer, vijf keer TEDx-spreker, herhaaldelijk docent aan drie universiteiten en een bekroond auteur (Eddie en Azbee) van twee boeken. John is ook een wereldleider op het gebied van innovatie, design thinking, sterkte, veerkracht en “chronoceptie” - de neurowetenschap en psychologie van tijdsperceptie. 

Pasfoto Louis Delahaye
Louis Delahaye
Coach

Louis Delahaije begon zijn trainerscarrière in de triatlonwereld, waar hij de Nederlandse (1995-2000) en Duitse (2001-2006) triatlon selecties coachte. Hij studeerde bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht (1987-1992).

Na zijn jaren in de triatlon stapte Delahaije over naar het wielrennen (2005). Hij werkte meer dan 14 jaar als trainer en performance manager voor professionele wielerploegen, waaronder Rabobank, Belkin en Team LottoNL-Jumbo.

Na zijn werk in de wielrennerij keerde Delahaije in 2014 terug naar de triatlonwereld als hoofdcoach van de Nederlandse Triathlon Bond. Deze functie bekleedde hij tot en met de OS in Tokio waarna hij overstapte naar Duitsland. Daar werkte hij tot en met de OS van Parijs Sinds 2019 is Delahaije actief in de atletiek en daar ligt op dit moment zijn focus.

Pasfoto Jeroen Delmee
Jeroen Delmee
Hoofdcoach Hockey Heren
KNHB

Hockey is van oudsher een familietraditie, wat hem van jongs af aan richting het tophockey leidde. Hij speelde vijftien jaar in het Nederlands elftal, van 1993 tot 2008, en verzamelde maar liefst 401 interlands. Na zijn actieve carrière als speler stapte hij meteen de coachwereld in. Begonnen als assistent-coach bij de Nederlandse dames in 2008, coachte hij vervolgens de Belgische heren en de Franse heren. In 2021 werd hij bondscoach van de Nederlandse heren, met als hoogtepunt de olympische titel in 2024 in Parijs. Delmee: ‘’Ik kan wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt, al voelt het vaak niet als werk’’.

Pasfoto Richard Dik
Richard Dik
Sport Scientist Teamsports

Als embedded scientist van het eerste uur, is Richard al bijna vijftien jaar werkzaam in de topsport. Door de jaren heen in verschillende rollen en bij verschillende programma’s, maar altijd met een focus op teamsporten. De afgelopen jaren ondersteunde hij de hockeysters richting Tokio en Parijs en coördineerde hij een cluster van embedded scientists binnen het kennisnetwerk voor teamsporten (Team Up!). Momenteel is hij werkzaam als embedded scientist en videoanalist bij het Nederlands Handbal Verbond.

Pasfoto Agaath Doeleman
Agaath Doeleman
Data-analist
NOC*NSF

Agaath Doeleman is sinds 2018 data-analist bij NOC*NSF en een drijvende kracht achter data-geïnformeerde besluitvorming binnen de afdeling Topsport. Na haar wiskundestudie aan de Universiteit Twente (2001) leidt ze de inzet van data bij strategische keuzes. De impact van haar team is zichtbaar in cruciale gebieden zoals:
•    TeamNL-investeringsbeslissingen in topsport-, opleidingsprogramma’s en campagnes,
•    nationale prestatie-eisen voor sporters voor de Olympische en Paralympische Spelen,
•    beoordeling van aanvragen voor high-performance statussen.

Agaath analyseert tevens prestaties op de Spelen, met vragen als: pieken sporters op het juiste moment? In 2022 werd ze toegelaten tot MEMOS XXV, een internationale master in sportmanagement (IOC/Olympic Solidarity). Haar project over data en selectieprocedures won de Madella Award als erkenning voor het beste project van het jaar.

Pasfoto Evangelos Doudesis
Evangelos Doudesis
Bondscoach Nederlandse Waterpolo dames
KNZB
Pasfoto Steven Edelenbos
Steven Edelenbos
Zenleraar

Steven Edelenbos is oprichter van Focest, de meditatieschool voor coaches en atleten. Tijdens zijn sportcarrière raakte hij geïnspireerd door Phil Jackson, de legendarische coach van Michael Jordan, die zenmeditatie toepaste in de topsport. In de loop der jaren ontdekte hij dat veel van de beste atleten en coaches mediteren, maar dat de mogelijkheid om deze trainingen te volgen vaak ontbreekt. Daarom richtte hij een meditatieschool op in Deventer en verdiepte hij zich jarenlang in deze vorm van mentale training.

Sinds 2008 mediteert Steven bij Zen.nl en geeft hij sinds 2014 les. Hij heeft in zowel binnen- als buitenland getraind in zenkloosters en combineert zijn passie voor sport en meditatie in zijn werk als trainer en coach. Steven werkt in Deventer als zenleraar en geeft trainingen en coaching aan profclubs en sportbonden.

Met tien jaar ervaring als krachttrainer bij SC Heerenveen en tien jaar als roeicoach in binnen- en buitenland kent hij de sportwereld vanuit verschillende rollen. Bij Focest leert hij sporters en coaches om door middel van meditatie met aandacht te leven. Zijn missie is om zoveel mogelijk atleten en coaches te faciliteren in duurzaam sportgeluk.

Pasfoto placeholder
Matt Eyles
Hoofdtrainer Strength and Conditioning
KNHB
Pasfoto Nouchka Fontijn
Nouchka Fontijn
2-voudig Olympisch medaillewinnaar boksen

Nouchka Fontijn bokste in mei 2007 haar eerste wedstrijd in de middengewichtklasse. Vele trainingen en wedstrijden lagen aan de basis van haar successen. Nouchka heeft het geluk gehad door de allerbesten begeleid te worden. In de zomer van 2016 ging ze als eerste Nederlandse vrouw naar de Olympische spelen, hier schreef ze geschiedenis door zilver te winnen. Na succesvolle deelname aan veel EK's en WK's wist Nouchka zich vijf jaar later weer te kwalificeren voor de Olympische Spelen, en na 180 wedstrijden te hebben gebokst,  sloot zij haar carrière af met een bronzen medaille in Tokio.

Na haar laatste Olympische Spelen in Tokio beleefde Nouchka nog meer waardevolle avonturen bij tv programma's zoals Special Forces VIPS en Expeditie Robinson. Sinds 2022 is Nouchka een veelgevraagd spreker waarbij zij haar waardevolle lessen uit de bokswereld deelt.
 

Pasfoto Harry Garretsen
Harry Garretsen
Hoogleraar International Economics & Business
Rijksuniversiteit Groningen

Harry Garretsen is hoogleraar International Economics and Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde economie en promoveerde in 1991 op een proefschrift over John Maynard Keynes. Daarna werkte hij bij De Nederlandsche Bank en was hij hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en aan de Universiteit van Utrecht. Garretsen is gespecialiseerd in macro- en internationale economie en tevens expert op het gebied van leiderschap en het functioneren van organisaties. Samen met Janka Stoker schrijft Garretsen ook regelmatig in nationale media, zoals in een vaste expertbijdrage voor Het Financieele Dagblad. Ook verzorgen Garretsen en Stoker samen een tweewekelijkse podcast, getiteld ‘leiderschap in onzekere tijden’. Harry is tevens bestuurlijk actief (geweest) als bestuurder bij de Rijksuniversiteit Groningen, als kroonlid van de SER, en als lid van de Bankraad van De Nederlandsche Bank. 

Pasfoto Toon Gerbrands
Toon Gerbrands
Executive coach | spreker | leiderschaps-ontwikkeling | board challenge | toezichthouder | coaching programma's | maatschappelijk betrokken

Toon Gerbrands (Sneek, 1957) is een man, die veel successen achter zijn naam heeft staan in meerdere omgevingen. Als bondscoach van het Nederlands Heren volleybalteam werd hij Europees kampioen en bereikte hij de Olympische spelen van Sydney.  In zijn periode als bondscoach klom het Nederlands team op tot de eerste plaats op de wereldranglijst. Als clubcoach  leverde hij een unieke prestatie door de Europacup te winnen. Iets wat in de volleybalsport slechts één club lukte. In Nederland veroverde hij met zijn aanpak en visie 4 landstitels, 2 bekers en 3 supercups.

Bij de voetbalclub AZ, speelde hij een prominente rol in de organisatie van deze club. Met als hoogtepunten het landskampioenschap in het seizoen 2008 - 2009 en de bekerwinst in 2013. Na 12 succesvolle seizoenen bij AZ maakte hij in 2014 de stap naar Eindhoven als algemeen directeur bij de voetbalclub PSV. Nadat hij in 2022 na acht seizoenen stopte als algemeen directeur had PSV drie landstitels, drie supercups en de KNVB-beker gewonnen. Hij nam daar afscheid als erelid van PSV en ereburger van de stad Eindhoven.

Zijn visie en werkwijze heeft hij beschreven in tien boeken: de kunst is om mensen te laten samenwerken en zo uiteindelijk het ultieme doel te behalen: winnen en presteren.

Pasfoto Marit Gijsbers
Marit Gijsbers
Expert High Performance Culture
NOC*NSF

Met haar pedagogische studie als basis, werkt Marit sinds 2009 met veel plezier in de (top)sportwereld. Haar carrière begon bij Topsport Gelderland, en ging via de KNGU en KNVB naar NOC*NSF. Sinds vier jaar is ze werkzaam in de rol als Expert Topsportcultuur binnen TeamNL, waarin ze zich inzet voor het creëren en behouden van een verantwoorde topsportomgeving. Marit is actief betrokken bij de talent- en topprogramma’s, met de focus op sociale dynamiek, gericht op omgangsvormen en onderlinge samenwerking. Het in staat zijn spanningen, ongemak en dilemma's samen bespreekbaar te maken en te houden is daarin één van de thema’s.

Pasfoto Alli Gokeler
Alli Gokeler
Postdoctoral researcher Exercise Science & Neuroscience, "Motorisch leren in training en revalidatie"
HvA, VU AMsterdam en Universiteit van Paderborn

Alli Gokeler werkt als docent-onderzoeker binnen de Master Performance, Sport and Health. Hij coacht studenten en is verantwoordelijk voor de afstudeerprojecten.  Naast zijn werk voor de HvA werkt Alli voor de VU Amsterdam en als postdoctoraal onderzoeker voor de Universiteit van Paderborn. Binnen zijn onderzoek focust hij zich op blessurepreventie, return to sports na blessures en het optimaliseren van sportprestaties.
 

Pasfoto Marijke Gordijn
Marijke Gordijn
Slaapexpert
Chrono@Work B.V.

Marijke Gordijn, studeerde Biologie aan de Universiteit Groningen en promoveerde in de medische wetenschappen op de rol van de biologische klok en slaap voor een gezonde stemming. Marijke is gastmedewerker aan de universiteit Groningen en leidt haar eigen bedrijf Chrono@Work. Ze was tot voor kort voorzitter van de Society for Light, Rhythms, and Circadian Health, en is medeoprichter en bestuurslid van de Good Light Group en lid van de Daylight Academy. Haar missie is het verspreiden van kennis over het belang van de biologische klok en slaap en het helpen voorkomen van de verstoring van onze 24-uursritmen in de huidige maatschappij. Ze geeft nationaal en internationaal regelmatig lezingen, trainingen en workshops bij zowel professionals als voor het grote publiek met onderwerpen zoals nachtwerk, licht & gezondheid, zomer- en wintertijd, topsport en slaap. Ze is auteur van het boek: ‘De klok met duizend wijzers. Hoe de biologische klok je leven beïnvloedt.’

Marijke werkt in verschillende projecten samen met NOC NSF. Zo maakt ze samen met een werkgroep een e-learning over Topsport en Slaap, ondersteunt ze bij protocollen tegen jetlag, en wordt er gewerkt aan innovatieve verlichting in de gezondste studio’s in Cunabula in Heerenveen voor optimale slaap en prestaties.

Pasfoto Annemieke Griffin-Zijerveld
Annemieke Griffin-Zijerveld
Psycholoog

Annemieke Griffin is een vooraanstaande psycholoog en de oprichter van StatuMentis. Annemieke is gespecialiseerd in het optimaliseren van de mentale prestaties van topsporters en professionals in situaties waarin de druk hoog is. Met expertise in mentale weerbaarheid, optimaal presteren, teamdynamiek en stressmanagement werkt ze met top atleten, waaronder de Nederlandse voetballer Denzel Dumfries, evenals tal van andere voetballers van clubs zoals Manchester United, Liverpool en Atalanta, en heeft zij bijgedragen aan het succes van teams zoals Almere City FC bij hun historische promotie naar de Eredivisie. Haar werk helpt atleten psychologische barrières te overwinnen, optimaal te herstellen van blessures en op het hoogste niveau te presteren.

Naast individuele prestaties is Annemieke een veelgevraagd expert op het gebied van team- en organisatiedynamiek. Ze voorziet coaches en sportprofessionals van de tools om mentale veerkracht binnen hun teams te bevorderen. Ze heeft een sterke passie voor de integratie van psychologie in high-performance omgevingen, zodat atleten en organisaties de juiste mindset ontwikkelen voor duurzaam succes.

Pasfoto Petra Groenenboom
Petra Groenenboom
Sportarts

Petra Groenenboom is al ruim 12 jaar werkzaam als sportarts in het Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar ze deel uitmaakt van het expertisecentrum Sports Valley. Ze vervult de rol van teamarts voor de Atletiekunie en diverse TeamNL wintersportprogramma’s. Daarnaast is Petra medisch coördinator voor de programma’s op TeamNL Centrum Papendal.

Pasfoto Hidde Haisma
Hidde Haisma
Hoogleraar Therapeutische Genmodulatie

Emeritus Prof. Hidde Haisma behaalde zijn diploma in Medische Biologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1987 met het proefschrift "Monoklonale antilichamen en kanker". Na zijn studie werkte hij voor Centocor Inc., het Dana Farber Cancer Institute en het Brigham and Women’s Hospital in de VS. In 2000 werd hij hoogleraar Therapeutische Genmodulatie aan de Universiteit van Groningen.

Zijn onderzoek richtte zich op medicijnen die de genexpressie bij patiënten kunnen beïnvloeden. Haisma heeft meer dan 150 publicaties, meerdere patenten en was actief in diverse wetenschappelijke besturen, waaronder de Nederlandse en Europese Vereniging voor Cel- en Gentherapie. Ook was hij lid van het Gene Doping-panel van WADA. Na zijn pensionering in 2022 is hij nog steeds actief in wetenschappelijke commissies.

Pasfoto Thomas Hamersma
Thomas Hamersma
Fysiotherapeut & Manueeltherapeut | Specialist in orthopedische revalidatie

Thomas Hamersma is fysiotherapeut met vijftien jaar ervaring in orthopedische revalidatie en sportblessures. Bij het Sport Medisch Centrum Amsterdam (SMCA) helpt hij vooral mensen met knieblessures, waarbij hij zich richt op voorste kruisband revalidatie. Hij stond aan de basis van het knieteam, waar hij samen met collega’s een evidence-based VKB-revalidatieprotocol ontwikkelde. Dit protocol wordt inmiddels breed toegepast en is uitgegroeid tot een belangrijke standaard binnen de revalidatie op het SMCA.

Een van zijn speerpunten binnen de revalidatie is blood flow restriction (BFR) training. Ruim zeven jaar geleden is hij gestart met BFR en in de loop der jaren veel kennis en kunde opgedaan over deze boeiende techniek. Thomas verzorgt cursussen over BFR-training en blijft voortdurend op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Waar deze techniek vooral wordt ingezet binnen revalidatie, richt hij zich nu ook op de toepassing binnen performance-optimalisatie, waarmee hij atleten helpt hun prestaties en herstel te maximaliseren.

Pasfoto Bas van Hooren
Bas van Hooren
Sportwetenschapper

Bas Van Hooren, PhD is een sportwetenschapper, kracht- en conditiespecialist en topsporter. Hij promoveerde in 2024 aan de Universiteit van Maastricht op het voorkomen van blessures en verbeteren van sportprestaties bij hardlopers. Bas is actief geweest als assistent fysiek trainer bij het Nederlands Olympisch Comité en is als sportwetenschappelijk adviseur betrokken bij verschillende professionele organisaties (o.a. Bundesliga en Premier League clubs). Als atleet heeft hij meerdere medailles gewonnen op de Nederlandse kampioenschappen op afstanden van 3000m tot en met de halve marathon tussen 2011-2025, en in 2017 werd hij Nederlands kampioen. Momenteel is hij werkzaam als assistent Professor aan de universiteit van Maastricht.

Bas combineert zijn theoretische kennis als sportwetenschapper met praktijkervaringen als sporter en coach om complexe theoretische concepten te vertalen naar bruikbare en evidence-based praktische toepassingen. Hij heeft meer dan 60 tijdschriftartikelen gepubliceerd over onderwerpen variërend van biomechanica tot inspanningsfysiologie en heeft meerdere workshops gegeven over sportwetenschappelijke onderwerpen voor een verscheidenheid aan doelgroepen in heel Europa.

Pasfoto Asker Jeukendrup
Asker Jeukendrup
NOC*NSF

Asker Jeukendrup is een vooraanstaand sportvoedingswetenschapper en inspanningsfysioloog, geboren in Roermond, Nederland. Hij behaalde zijn MSc in Bewegingswetenschappen en promoveerde aan de Universiteit Maastricht, waar hij onderzoek deed naar koolhydraat- en vetstofwisseling tijdens inspanning.

Jeukendrup heeft meer dan 30 jaar ervaring in sportvoeding en sportwetenschap. Hij was professor aan de Universiteit van Birmingham en directeur van het Human Performance Lab. Hij heeft meer dan 200 peer-reviewed artikelen gepubliceerd en verschillende boeken geschreven over sportvoeding.

Pasfoto Florentine Joosten
Florentine Joosten
Manueel- en Fysiotherapeut

In 2010 introduceerde Florentine Joosten de data-analyse binnen de Shorttrack sport, tijdens haar master Bewegingswetenschappen aan de VU. Ze was de allereerste die tijdens World Cups met een videocamera op de tribune zat, om data te verzamelen ten behoeve van de prestatieverbetering.

Van 2016 t/m 2022 was ze als fysio- manueeltherapeut verantwoordelijk voor de fysieke en mentale gezondheid van de atleten van de Nederlandse Shorttrack ploeg en het paramedisch beleid. Als verbindende factor tussen Strength & Conditioning, fysiotherapie en de sportarts waarborgde ze samenwerking en communicatie. En maakte ze deel uit van de topsportfysiotherapeuten van TeamNL. Momenteel is Florentine werkzaam als consultant in de rol van data engineer.

Tijdens dit congres deelt ze haar verhaal rondom in het identificeren van infectierisico’s en hoe hier binnen de Shorttrack ploeg praktisch op werd ingespeeld. Om zo infecties richting de Winterspelen van Beijing 2022 te voorkomen en hoe het fundament hiervoor vanaf 2018 eigenlijk al werd gelegd.

Pasfoto Gerard Kemkers
Gerard Kemkers
Voormalig schaatscoach, performance manager en adviseur

Gerard Kemkers is een succesvolle Nederlandse schaatscoach en voormalig olympisch medaillewinnaar. Hij won brons op de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Calgary. Na zijn schaatscarrière werd hij een gerenommeerde coach, bekend om zijn werk met topschaatsers zoals Sven Kramer en Ireen Wüst bij de TVM-schaatsploeg. Gerard heeft ook gewerkt als performance manager bij FC Groningen en als adviseur bij Team Justlease.nl. Sinds 2018 is Kemkers directeur van TalentNED, een organisatie die zich richt op duurzame talentontwikkeling van talentvolle jonge sporters.

Pasfoto Rik Keurentjes
Rik Keurentjes
Hoofdcoach TeamNL Dammen
KNDB

Hoofdcoach van jeugd- en seniorensporters binnen het TeamNL Topsportprogramma van de Koninklijke Nederlandse Dam Bond (KNDB). Verantwoordelijk voor de langetermijnontwikkeling (LTAD) van jonge, talentvolle sporters tot het niveau van topsportmeesterschap. Met een sterke focus op de sportspecifieke, psychologische en psychosociale eisen bij de overgangsfases in de ontwikkelings- en meesterfase van de sportcarrière.

Pasfoto Erik Klein Nagelvoort
Erik Klein Nagelvoort
Pasfoto Richard Louman
Richard Louman
Performance Manager Strength & Conditioning
NOC*NSF

Richard Louman, MSc, CSCS, is hoofdexpert strength & conditioning bij TeamNL. Hij is verantwoordelijk voor circa 30 Strength & Conditioning coaches die de topsport- en talentprogramma’s van TeamNL begeleiden. Daarnaast begeleidt hij zelf de nationale selecties van shorttrack en BMX.

Met een achtergrond in inspanningsfysiologie en bijna 25 jaar ervaring als strength & conditioning coach heeft Richard gewerkt met een breed scala aan sporten, waaronder baan- en wegwielrennen, BMX, snowboardcross, waterpolo, roeien, schermen, shorttrack en langebaanschaatsen. In zijn carrière heeft hij bijgedragen aan de voorbereiding van sporters en teams die medailles wonnen op Olympische Spelen, EK’s en WK’s.

Richard heeft een passie voor het begeleiden van sporters, coaches en experts die streven naar maximale prestaties. In zijn vrije tijd is hij een fanatieke duursporter en houdt hij zich bezig met mountainbiken, hardlopen, wielrennen en schaatsen, ondersteund door krachttraining.

Pasfoto Ellen Maas
Ellen Maas
Specialist Topsport
Kenniscentrum Sport en Bewegen

Ellen Maas werkt sinds 2018 als specialist bij Topsport Topics, onderdeel van het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Topsport Topics maakt wetenschappelijke kennis over training en prestatie toegankelijk voor de Nederlandse topsport. Ellen behaalde haar master Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit en promoveerde aan de KU Leuven op de biomechanica van het hardlopen. Voor Topsport Topics schrijft ze artikelen en factsheets over thema’s als strength & conditioning, biomechanica, en de vrouwelijke topsporter. Zelf is ze actief in de roeisport.

Pasfoto Kamiel Maase
Kamiel Maase
Sidekick dag 2
NOC*NSF

Kamiel Maase is voormalig topatleet en houder van het nationale record op de 10.000 meter. Hij nam driemaal deel aan de Olympische Spelen en combineerde zijn sportcarrière met studies in biochemie, microbiologie en bedrijfskunde. Sinds 2009 werkt hij als prestatiemanager kennis, onderzoek & ontwikkeling bij TeamNL. 

Kamiel richt zich op het toepassen van wetenschap en innovatie om prestaties te optimaliseren. Hij stond aan de basis van projecten zoals Topsport Topics, embedded scientists en de samenwerking met TU Delft op aerodynamica. Momenteel werkt hij aan thema’s als verlichting, slaap en de ondersteuning van vrouwelijke sporters binnen TeamNL.

Pasfoto Rens Meerhoff
Rens Meerhoff
Sports data scientist
NOC*NSF

Met een academische achtergrond in Sports Science (PhD) en Computer Science (postdoc) combineert Rens Meerhoff zijn expertise om de kracht van data te benutten binnen de sportwereld. Hij vertaalt geavanceerde data-analyse en AI-technieken naar concrete en impactvolle toepassingen in de sportpraktijk.

Rens heeft brede ervaring in zowel sport science als data science, variërend van blessurepreventie op basis van monitoringdata en data-gedreven beleid rondom talentontwikkeling, tot tactische analyse in voetbal en de ontwikkeling van een geavanceerd camerasysteem voor schaatsers.

Als AI-expert met een specialisatie in Machine Learning werkt Rens momenteel bij Data Science Agency en ondersteunt hij NOC*NSF als data scientist. Hier versterkt hij de rol van data in besluitvorming op verschillende niveaus binnen de sportorganisatie.

Pasfoto Laurent Meuwly
Laurent Meuwly
Track & Field Coach
Atletiekunie

Laurent is een Zwitserse coach in atletiek, gespecialiseerd in sprint, horden en estafette. Hij begon met coachen op 18-jarige leeftijd en heeft bijna drie decennia gewijd aan het begeleiden van atleten. Hij was tien jaar hoofdcoach voor de onderdelen sprint, horden en estafettes in Zwitserland.

In april 2019 maakte Laurent de overstap naar de Nederlandse atletiekbond als hoofdcoach voor sprint, horden en estafette. Onder andere sporters die hij heeft gecoacht of momenteel coacht zijn Femke Bol, Lieke Klaver, Nadine Visser, Liemarvin Bonevacia, Lea Sprunger en Ajla Del Ponte, evenals de nationale teams voor de 4x400 en de 4x100 meter estafettes. In de afgelopen zes jaar heeft het sprint-, horden- en estafetteprogramma 44 internationale medailles gewonnen. In 2023 ontving Laurent de Coaching Achievement Award uitgereikt door World Athletics.

Pasfoto Maarten Moen
Maarten Moen
Chefarts
NOC*NSF

Maarten Moen is een sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics en chefarts bij NOC*NSF. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van sport- en overbelastingsklachten, met extra expertise in onderbeen-, pees- en spierklachten. Moen is de medische hoofdexpert, verantwoordelijk voor de medische visie en de vertaling daarvan naar de praktijk binnen de TeamNL topsportprogramma's.

Pasfoto Jacobien Oosterhoff
Jacobien Oosterhoff
Arts, Wetenschapper, 'Verantwoorde AI in de Gezondheidszorg'

Opleiding tot arts, een promotie en daarna orthopedisch chirurg worden - dat was het oorspronkelijke plan van Jacobien Oosterhoff. Maar tijdens haar promotie-onderzoek bij de afdeling Orthopedie in het Amsterdam UMC kwam ze in aanraking met AI, waarvoor ze werkzaam is geweest als onderzoeker in Adelaide (Australie) en Boston (VS). Haar proefschrift is getiteld "AI in Orthopaedic Trauma Surgery - the Hype & the Hips".

Terug in Nederland verbreedde ze haar horizon buiten de muren van een ziekenhuis. Ze gelooft dat “het voor de toekomst van de zorg goed kan zijn als mensen met een klinische achtergrond naar een onconventionele omgeving gaan, en andersom, voor de kennis kruisbestuiving.” 

Jacobien richt zich op verantwoorde integratie van AI in de gezondheidszorg, waarbij ze kliniek, wetenschap en een systeembenadering combineert. Ze gelooft dat verantwoorde AI de zorg juist menselijker kan maken. Haar centrale vraag daarbij: “Hoe gaan we voorbij de hype van AI, en gaan de veelbelovende AI-toepassingen een plaats vinden in de kliniek?”

Pasfoto Wilf O'Reilly
Wilf O'Reilly
Disciplinemanager TeamNL shorttrack
KNSB

Met meer dan 40 jaar ervaring in de topsport deelt Wilf O'Reilly trots zijn reis. Als Olympisch, Wereld- en Europees kampioen shorttrack heeft hij zijn sportcarrière op het hoogste niveau beleefd. Na zijn actieve carrière heeft hij vier jaar als bondscoach van het Nederlands shorttrackteam gewerkt. De afgelopen 18 jaar heeft hij als Discipline Manager shorttrack bij de KNSB actief bijgedragen aan het succes van het Nederlandse shorttrack.

Zijn passie voor de sport en zijn vastberadenheid om continue verbetering en innovatie te realiseren, hebben hem altijd gedreven. In deze zoektocht naar vernieuwing heeft hij onder andere gewerkt aan projecten zoals de Golden Relay’s, waarbij hij samen met velen heeft bijgedragen aan de vooruitgang van het team en de sport zelf.

Pasfoto Bernadet van Os
Bernadet van Os
Performance Manager Technology
NOC*NSF

Bernadet van Os is manager van het TeamNL Sport Science Centrum, werkend met een gedreven en getalenteerde groep professionals in de disciplines fysiologie, biomechanica, data science en onderzoek en -innovatie om topsporters te ondersteunen bij het bereiken van hun Olympische en Paralympische ambities. Voorheen was zij lid van het High Performance Team van TeamNL als prestatiemanager technologie waarbij ze verantwoordelijk was voor de implementatie van toegepaste, prestatiegerichte technologieën die het Olympische team ondersteunen op hun weg naar goud.

Met haar achtergrond in de technologie en als en sportwetenschapper is zij altijd op zoek naar innovatieve manieren om sportprestaties te evalueren. Als lid van het High Performance Team van TeamNL is zij verantwoordelijk voor de implementatie van Sport Science in de topsportprogramma’s, gericht op het adviseren en ondersteunen van coachingstaf, sport scientisten en prestatieanalisten om hun dagelijkse training en competitie te optimaliseren. 

Pasfoto Jeroen Otter
Jeroen Otter
Sidekick dag 1
NOC*NSF

Jeroen Otter (1964) is een voormalig Nederlands shorttracker en was van 2010 tot 2022 bondscoach van de Nederlandse shorttrack(st)ers. Onder zijn leiding groeide Nederland uit tot een wereldtopper in het shorttrack, met successen op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. Naast zijn succesvolle coachingcarrière staat Jeroen bekend om zijn innovatieve benadering van talentontwikkeling en teamdynamiek. Met zijn jarenlange ervaring in topsport weet hij als geen ander hoe sporters fysiek en mentaal kunnen excelleren op het hoogste niveau.

Pasfoto Anne-Maartje Oud
Anne-Maartje Oud
Gedrags en Communicatie Expert
The Behaviour Company

Anne-Maartje Oud is een toonaangevend expert op het gebied van effectieve verbale en non-verbale communicatie en menselijk gedrag. In 2006 richtte ze The Behaviour Company op, gevestigd in Amsterdam. Met meer dan twintig jaar ervaring in advies, training en het oplossen van communicatie-uitdagingen, is ze internationaal actief als spreker, adviseur en auteur.

Haar expertise bestrijkt diverse gebieden, zoals conflicthantering, managementvaardigheden, onderhandelingen en het voeren van lastige gesprekken. Als gedragsanalist en specialist is ze op unieke wijze gecertificeerd en getraind door voormalig FBI-agent Joe Navarro.

Pasfoto Jiska Peper
Jiska Peper
Ontwikkelings-psycholoog en hersenwetenschapper
Verwey-Jonker instituut

Jiska Peper is psycholoog, hersenwetenschapper en onderzoeker bij het Verwey Jonker Instituut in Utrecht. Ze richt zich op mentaal welzijn van jongeren, diversiteit, inclusie en kansengelijkheid. Na haar promotie aan de Universiteit Utrecht deed ze 15 jaar onderzoek naar de hersenontwikkeling van jongeren tussen de 8 en 25 jaar en de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van meer dan 1000 jongeren. Jiska heeft meer dan 50 internationale publicaties op haar naam staan. Via haar organisatie Science2share vertaalt ze onderzoeksbevindingen naar de praktijk voor professionals in zorg, opvoeding, onderwijs en sport. Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen, waaronder aan de CSE Topsport Academie in Zwolle.

Pasfoto Jetze Plat
Jetze Plat
Meervoudig Paralympisch, Wereld-, Europees- en Nationaal kampioen

Jetze Plat is een paralympische sporter die uitblinkt in zowel handbiken als triatlon. Geboren met een beperking aan beide benen, begon hij al op jonge leeftijd met handbiken. Jetze heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd, met hoogtepunten zoals het winnen van twee medailles in twee verschillende sporten tijdens de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro 2016. In Tokio 2021 en Parijs 2024 behaalde hij de ‘Triple’ door goud te winnen in de wegwedstrijd, de tijdrit en de triatlon. Zijn motto ‘Alles of alles’ weerspiegelt zijn toewijding en vastberadenheid om altijd het beste uit zichzelf te halen.

Pasfoto Eefje Raedts
Eefje Raedts
Hoofdexpert Prestatiegedrag en Mentale Gezondheid
NOC*NSF

Eefje Raedts is klinisch psycholoog en hoofdexpert Prestatiegedrag en Mentale Gezondheid binnen het High Performance Team van TeamNL. Al negen jaar zet ze haar expertise in voor TeamNL, waarbij ze sporters en coaches ondersteunt in hun mentale veerkracht en prestatieontwikkeling. Als teampsycholoog begeleidde ze sporters tijdens de Paralympische Spelen in Tokio, de European Games in Polen en de Olympische Spelen in Parijs.

"Onze missie binnen het team prestatiegedrag en mentale gezondheid is om bij te dragen aan de prestaties van topsporters. We ondersteunen sporters en hun coaches in hun persoonlijke ontwikkeling, het duurzaam leveren van optimale prestaties en het behouden van een gezonde mentale balans." – Eefje Raedts

Pasfoto Wouter Ruchtie
Wouter Ruchtie
Expert Fysiologie
NOC*NSF

Wouter is fysioloog voor TeamNL en heeft eerder gewerkt binnen het wielrennen. Hij heeft een holistische kijk op sport, prestaties en de verbetering van het individu. Wouter is een expert op het gebied van trainingsdata, hitte, hoogte, herstel en de monitoring van atleten.

Onze bijdrage richt zich op de impact die wetenschap kan hebben binnen een topsportprogramma. Hoe identificeer je prestatiebepalende factoren? Wat betekent presteren eigenlijk? En hoe ziet het proces van verbetering eruit? Samen met Bernadet van Os en Nick Stopler (bondscoach baan-duur KNWU) zullen we inzicht geven in hoe we tot onze keuzes zijn gekomen en de rol die wetenschap hierin speelt. Ons doel is om een verhaal te vertellen dat duidelijk maakt hoe wetenschap bijdraagt aan het maken van weloverwogen beslissingen.

Pasfoto Wietske de Ruiter
Wietske de Ruiter
Arbeids -Organisatie Psycholoog en Duale Carriere Coach
KNHB

Wietske heeft haar basis als coach gelegd in het 15 jaar lang beoefenen van topsport. De reis naar en deelname aan twee Olympische spelen zijn een ervaring die key zijn in haar ontwikkeling als coach.

Dit in combinatie met haar studie Arbeids –Organisatie Psychologie, de 3-jarige opleiding Professionele communicatie van Phoenix en diverse coachopleidingen en de 25 jaar werkervaring zowel in de topsport als in het bedrijfsleven , maken haar de psycholoog/coach die ze nu is. Vanuit een zeer betrokken houding en met een holistische blik werkt zij met sporters. “Natuurlijk Presteren” is haar motto.

In 1997 heeft zij bij Randstad, toentertijd sponsor van TeamNL (NOC*NSF), de duale ontwikkeling voor topsporters opgezet. Sinds die tijd zit duale ontwikkeling in haar hart. In welke rol Wietske ook gewerkt heeft in de topsport (als trainer, coach, teambgeleider, mental coach), de duale ontwikkeling van en sporter is altijd een belangrijk onderwerp.
Sinds 2019 is zij binnen de KNHB verantwoordelijk voor de duale ontwikkeling van alle selectieteams. En nu 5 jaar later is duale ontwikkeling bij Bestuurders, tot bondscoaches, tot trainers onder 15 een belangrijk thema waar niemand meer omheen kan en wil.

Pasfoto Lennard van Ruiven
Lennard van Ruiven
Directeur voetbalontwikkeling
KNVB

Lennard van Ruiven is sinds 2022 directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. Hij heeft de afgelopen 25 jaar in verschillende rollen ervaring opgedaan op het gebied van talent-, voetbal- en kaderontwikkeling. Lennard heeft bij de bond onder meer de wedstrijdvormen voor pupillen hervormd, het trainersplatform Rinus geïntroduceerd en de opleidingslijn voor hoofden jeugdopleiding en technisch directeuren opgezet. In de jaren hiervoor is hij ook werkzaam geweest als hoofd jeugdopleiding bij Sparta Rotterdam. 

Pasfoto Rogier Steins
Rogier Steins
Huisarts / Arts, "Huisartsgeneeskundige cases in de topsportpraktijk"
KNZB

Rogier werkt als praktijkhoudend huisarts in het centrum van Utrecht en is daarnaast werkzaam als arts bij de KNZB in Eindhoven voor de zwemmers. Het liefst combineert hij zijn medische carrière met zijn passie voor het buitenleven en avontuur. Recent was hij als scheepsarts mee naar Svalbard en Antarctica.

Pasfoto Janka Stoker
Janka Stoker
Hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering
Rijksuniversiteit Groningen

Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze studeerde sociale psychologie en arbeids- en organisatiepsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Universiteit Twente op een proefschrift over leidinggeven aan zelfsturende teams. Van 1998 tot 2009 werkte ze voor het organisatieadviesbureau Berenschot als senior management consultant. In 2003 werd Stoker hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze samen met Harry Garretsen directeur is van het leiderschapsinstituut In the Lead. Inmiddels heeft zij vele publicaties op haar naam staan, o.a. op het gebied van leiderschap, macht, (management)teams en managementkwaliteit. Samen met Harry Garretsen schreef ze de boeken ‘Goede leiders zweven niet’ en ‘Goede leiders in onzekere tijden’. Ze is tevens bestuurlijk actief (geweest), onder andere bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, de Economic Board Groningen, de Universiteit Twente en de Goldschmeding Foundation.

Pasfoto Nick Stopler
Nick Stopler
Bondscoach Baanwielrennen
KNWU

Nick Stöpler, voormalig Nederlands baanwielrenner en sportcommentator, is sinds 2022 bondscoach van de Nederlandse duurploeg. Onder zijn leiding behaalde het team in 2023 een historische wereldtitel bij de mannen, Olympisch brons bij de vrouwen in 2024 en begin 2025 dubbel Europees goud op het focusonderdeel Madison.
Zijn aanpak is holistisch: de atleet staat centraal als samenspel tussen de mens achter de sporter en het materiaal, waarbij maatwerk de sleutel is tot maximale prestatie.

Samen met Bernadet van Os en Wouter Ruchtie onderzoekt Nick de impact van wetenschap in topsport. Hoe identificeer je prestatiebepalende factoren? Ze laten zien hoe wetenschap bijdraagt aan weloverwogen keuzes en prestatieverbetering.

Pasfoto Marsha Tijssen
Marsha Tijssen
Manager Kenniscentrum & Vitaliteitscentrum
SMCP

Marsha Tijssen is fysiotherapeute en bewegingswetenschapper, gespecialiseerd in heupklachten en (sport)revalidatie. In 2017 promoveerde ze aan het Radboud UMC op onderzoek naar de diagnose en revalidatie van heupartroscopiepatiënten. Naast haar klinische werk begeleidde ze meerdere Olympische en Paralympische Spelen als fysiotherapeute. Met een sterke combinatie van wetenschap en praktijk zet ze zich in voor optimale zorg voor patiënten en sporters.

Sinds 2021 is Marsha onderdeel van het managementteam van Sport Medisch Centrum Papendal en vanaf 2025 manager van zowel het Vitaliteitscentrum Papendal als het Kennis- en Innovatiecentrum. Hier werkt ze aan duurzame vitaliteit, wetenschappelijke innovatie en sportmedische vooruitgang.

Pasfoto Steven Verstockt
Steven Verstockt
Professor
Universiteit Gent

Prof. dr. Steven Verstockt leidt het Sports Data Science-team van het Internet Technology and Data Science Lab (IDLab), onderdeel van de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen van de Universiteit Gent–imec. Zijn team is betrokken bij verschillende sportgerelateerde projecten en deelt expertise op het gebied van spatio-temporele dataverzameling, filtering, classificatie, verrijking, mapping en visualisatie. Het hoofddoel is om dataverzameling en -analyse te vereenvoudigen voor sporters, coaches, federaties en omroepen. Naast prestatieanalyse richt het team zich ook op (geo)AI en computer vision-onderzoek, met toepassingen in gepersonaliseerde storytelling en monitoring van de veiligheid van sporters.

Pasfoto Matthias Verstraelen
Matthias Verstraelen
Embedded Scientist
KNRB

Matthias Verstraelen maakte na zijn studies fysiotherapie aan de Vrije Universiteit Brussel de overstap naar de bewegingswetenschappen. Na zijn opleiding aan de VU Amsterdam werkte hij sinds 2019 als praktijkassistent trainingsleer en inspanningfysiologie aan de VUB en was als coach en embedded scientist verbonden aan de Triatlon Vlaanderen. Na de Spelen van Tokio maakte hij opnieuw de overstap naar Nederland om er vanaf 2022 aan de slag te gaan als embedded scientist binnen TeamNL Roeien. Binnen dit team is hij verantwoordelijk voor testing en inspanningsfysiologie.

Pasfoto Anouk Vetter
Anouk Vetter
Atleet
Atletiekunie / TeamNL
Pasfoto Marijn de Vries
Marijn de Vries
Dagvoorzitter

Marijn de Vries is journaliste, historicus en voormalig profwielrenster. Op haar dertigste waagde ze zich aan een nieuw avontuur in het wielrennen, een experiment dat uitgroeide tot een indrukwekkende carrière. Opgemerkt door Leontien van Moorsel, reed ze vanaf haar debuut tot 2015 internationale wedstrijden op het hoogste niveau.

Tegenwoordig is Marijn een vaste wieleranalist bij Sporza en schrijft ze wekelijks een sportcolumn voor NRC. Daarnaast blijft ze actief binnen de wielersport door het organiseren van racefietsevenementen, waar ze haar passie voor de sport met anderen deelt.

Pasfoto Ireen Wüst
Ireen Wüst
Meervoudig olympisch kampioen langebaan schaatsen
NOC*NSF

Ireen Wüst is de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden, met zes gouden, vijf zilveren en twee bronzen medailles op haar naam. Tijdens haar indrukwekkende carrière leerde ze als geen ander hoe belangrijk mentaal herstel is om keer op keer topprestaties te leveren. Samen met Eefje Raedts, hoofdexpert prestatiegedrag en mentale gezondheid, duikt ze in de rol van mentaal herstel binnen de prestatiecyclus. Met praktijkvoorbeelden en concrete handvatten laten zij zien hoe sporters én coaches dit kunnen integreren om optimaal te presteren, zowel op de korte als lange termijn.

Pasfoto Wart van Zoest
Wart van Zoest
Orthopedisch Chirurg, "Learnings van de UEFA medische epidemiologische studie"

Wart is orthopedisch chirurg in het Anna Ziekenhuis en Anna TopSupport. Hij is sinds 2008 verbonden aan TeamNL. Hij is clubarts bij PSV en orthopedisch consulent bij het Nederlands voetbal elftal.

Pasfoto Aron Royé
Aron Royé
Pasfoto Myrthe Schoot
Myrthe Schoot
(Oud) Topsporter
NOC*NSF

Myrthe Schoot is een voormalige Nederlandse volleybalster die actief is geweest op zowel nationaal als internationaal niveau. Ze begon haar carrière bij het nationale team in 2009 en behaalde verschillende successen, waaronder drie zilveren medailles op het Europees Kampioenschap (2009, 2015 en 2017). Ook nam ze deel aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro waar ze vierde werd. Naast haar prestaties met het Nederlandse team speelde Schoot 10 jaar in de Duitse Bundesliga. Ze behaalde haar HBO diploma in Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam. Na haar actieve carrière richtte ze SchootCoaching op, waar ze andere (sporters) helpt hun doelen te bereiken. In 2023 kreeg Schoot de diagnose eierstokkanker, ze nam deel in het tv-programma Kamp Van Koningsbrugge in 2024 en maakt ze sinds 2021 de podcast “Over de Top” met haar vriendinnen (oud internationals Laura Dijkema, Robin de Kruijf en Maret Grothues). Myrthe Schoot wordt geprezen om haar positivisme en doorzettingsvermogen, zowel op het veld als daarbuiten.